Erasmus ösztöndíj lehetőség Izraelbe, Grúziába és Szerbiába

I. Erasmus

Az Erasmus nemzetközi kreditmobilitás keretében egyetemünk hallgatóinak lehetősége nyílik, hogy Izraelben a Jerusalem Academy of Music and Dance egyetemen és Szerbiában a University of Arts in Belgrade tanszékein, illetve az Újvidéki Művészeti Akadémián töltsenek el hosszabb tanulmányi időszakot.

Az ösztöndíj a 2017/2018 II. félévére és a 2018/2019-es tanévekre vehető igénybe.

A munkanyelv mindhárom országban angol.

 

Az ösztöndíj összege:

 • Az ösztöndíj mértéke a külföldi tartózkodás hosszától függ.
 • Havi összege: 650 €/ hónap,

Az utazási támogatás összege 360 €, illetve Szerbiába 180€.

Az ösztöndíj csak támogatást nyújt, mind utazásra, mind megélhetésre, de nem fedezi szükségszerűen a fogadó országban felmerülő összes költséget.

 

A mobilitás időtartama:

Az ösztöndíj időtartama minimum 3 maximum 10 hónap lehet mindkét országba.

 

Kik pályázhatnak?

Minden hallgató, aki a megpályázott ösztöndíj időtartama alatt egyetemünk beiratkozott hallgatója.

 A pályázat beadásához szükséges:

 

A pályázatokat a Rektor által összehívott bizottság bírálja el.

 

Jelentkezési határidő:

2017-2018. tanév, II. félév: 2017. október 30.

2019-2019. tanév: 2018. március 31.

 

II. Campus Mundi

Campus Mundi pályázattal Grúziába, a Tbilisi State Conservatory-n eltöltendő tanulmányi időszakra lehet pályázni.

Részletes információ és pályázás a Tempus Közalapítvány honlapján.

 

Az ösztöndíj összege:

 • Havi összege: 350.000Ft/ hónap, amely kiegészíthető szociális, ill. egyéb támogatással

Az utazási támogatás összege 110.000 Ft

Az ösztöndíj csak támogatást nyújt, mind utazásra, mind megélhetésre, de nem fedezi szükségszerűen a fogadó országban felmerülő összes költséget.

 

A mobilitás időtartama:

Az ösztöndíj időtartama legfeljebb 5 hónap, kivételesen indokolt esetben lehet 12 hónap.

A pályázatokat a Tempus Közalapítvány bírálja el.

 

Fontos tudnivalók sikeres pályázat esetén

 

Izrael

 

A vízumügyintézéshez az alábbiakra van szükség:

1. Vízumigénylőlap (tanulmányi céllal) kitöltve Letölthető innen.

2. 2 db fénykép 5*5 cm-es méretben. Fontos, hogy a kép háttere fehér legyen.

3. 13.500 Ft vízumköltség/fő

4. Igazolás a fogadóintézménytől.

5. Útlevél, amely a hazautazástól számítva még 6 hónapig érvényes.

6. Bankszámlakivonat bemutatás, mely az ösztöndíjon felül biztosítja a kinti megélhetést.

 

A vízumigénylés akár heteket is igénybe vehet, így ajánlott a kérvényt minél előbb beadni a Nagykövetségnek.

 

Szerbia, Grúzia

 1. A beutazáshoz magyar és külföldi állampolgároknak érvényes útlevélre van szüksége.
 2. Az ösztöndíjas hallgatók számára a fogadó intézmények nemzetközi ügyintézői segítenek az ideiglenes tartózkodási engedély intézésében, a nyelvi kommunikációban, a szükséges dokumentumok kitöltésében.

 

További információk:

zatonyi.ildiko[kukac]zeneakademia.hu

A pályázat leadható Zátonyi Ildikónál (Ligeti Épület, Wesselényi u. 52. fszt. 014-es iroda, fogadóóra alatt: H-CS: 10:00-12:00 és 15:00-16:00).

 

Intézményi leírások

 

Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia

A több mint nyolc évtizede alapított Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia (Jerusalem Academy of Music and Dance, JAMD) Izrael első számú zenei, tánc- és előadóművészeti oktatást nyújtó intézménye. A JAMD égisze alatt működik az alap- és posztgraduális képzést kínáló egyetem, az Előadóművészeti Középiskola, valamint a Zene- és Táncművészeti Konzervatórium. A négyévestől a doktoranduszig naponta mintegy 1800 nagyreményű ifjú művész látogatja az iskolát, ahol kiváló körülmények között teljesíthetik ki képességeiket és kreativitásukat. Az Akadémián oktatott tantárgyak változatos és széles skálája felöleli a zene és a tánc szinte minden formáját és műfaját, a klasszikus művektől a kortárs koreográfiákig.

A hallgatók számos szakot választhatnak, többek között Közel-keleti, Arab, Klezmer, Interdiszciplináris, valamint természetesen Barokk és Klasszikus Zenét – a Jazz és klasszikus Balett, valamint a Modern Tánc mellett felvehetnek zene- és táncoktatási, mozgásművészeti és táncnotáció kurzusokat is. Több évtizedes sikeres működésének és nemzetközileg is elismert tantestületének köszönhetően az Akadémiát ma a világ egyik legrangosabb oktatási intézményeként tartják számon. A JAMD oktatói, művésztanárai és posztgraduális hallgatói Izrael vezető zenészei és táncosai közül kerülnek ki, akik nagy sikerrel szerepelnek mind a hazai, mind a nemzetközi színtéren.

Az Akadémiát erős szálak fűzik a magyar zenei múlthoz és jelenhez: tanáraik és hallgatóik között számos magyar származású művész található; vonós tanszékének mai napig meghatározó figurái Pártos Ödön és Fehér Ilona. Mindemellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemnek is egyedülálló intézményi kapcsolata van a Jeruzsálemi Akadémiával: minden évben közösen szervezzük a Reconnections című programsorozatunkat, melynek keretein belül a két intézmény diákjai együtt gyakorolnak és koncerteznek az egyik évben Jeruzsálemben, a következőben pedig Budapesten.

A JAMD főépülete Jeruzsálem egyik legfontosabb campusában található: számos buszjárat és a városi közlekedés gerincét jelentő villamosjárat is az elérhető intézmény közvetlen közeléből, így a város kifejezetten könnyen megközelíthető.

Az intézménynek nincs kollégiuma, de az Akadémia nemzetközi osztálya készséggel segít szállást találni. Az épület első emeletén található a büfé, ahol egész nap kapható kávé és szendvics, továbbá a szomszédos helyiségben működik a déli órákban egy menza is meleg ételek széles választékával.

Jeruzsálem az emberiség történetének egyik legősibb városa: számtalan kultúra, vallás és nyelv bölcsője, így napjainkban is a nyugati és keleti civilizáció megkerülhetetlen találkozási pontja. A városban rengeteg a látnivaló és az ország másik fontos városa, Tel Aviv is egy órányi útra található.

További információk az intézményről a Jerusalem Academy honlapján érhető el.

 

Belgrádi Művészeti Egyetem

Szerbia legrégibb zenei felsőoktatási intézménye, melynek gyökerei 1899-ig nyúlnak vissza. Magát a Belgrádi Zeneakadémiát 1937-ben alapították, mely 1973 óta a Belgrádi Művészeti Egyetem Zeneművészeti Karaként működik. Az intézményben közel 900 hallgató tanul 188 egyetemi oktatótól.

A Zeneművészeti Karon 13 tanszék kínál oktatási programokat:

 • Zeneszerzés és hangszerelés
 • Karmester és Karvezetés
 • Magánének
 • Zongora
 • Vonós hangszerek
 • Fúvós hangszerek
 • Zenetörténet
 • Népzene
 • Zeneelmélet
 • Zenepedagógia
 • Kamarazene
 • Egyéb hangszerek (gitár, orgona, hárfa, csembaló, ütős hangszerek)
 • Jazz és populáris zene

 

A tanári gárda alapvetően az orosz, moszkvai és szentpétervári iskola hagyományain nevelkedett, ezt a tradíciót fejlesztette tovább a maga sajátosan emocionális és szenvedélyes balkáni mentalitásával.

A főtárgy oktatása egyéni órák keretében történik, kiegészülve a kamarazenei kurzusokkal, illetve a zenetörténeti és zeneelméleti tárgyakkal.

Az Zeneművészeti Kar főépülete a belvárosban található, ahol a tantermek mellett gyakorlási lehetőséget is biztosítanak a hallgatóknak.

További információ az egyetemről

 

Kollégium nincs, de mind a nemzetközi tanulmányi osztály munkatársai segítenek a szálláskeresésben, illetve szintén segítséget lehet kérni a belgrádi Collegium Hungaricum munkatársaitól is.

A város a Száva folyóval, a Kalemegdan várral és pezsgő kulturális és éjszakákba nyúló utcai életével kellemes kikapcsolódási lehetőségeket biztosít. A vendéglátás (éttermek, bárok) árai alacsonyabbak a hazainál, ugyanakkor kiváló minőségű ételeket és italokat kóstolhatunk, és a roston sült húsfélék elképesztő választékával a streetfood fogalma is egész más értelmezést nyer Szerbiában.

 

Újvidéki Művészeti Akadémia

A még viszonylag fiatal, 1974-ben alapított művészeti felsőoktatási intézmény az Újvidéki Egyetem önálló szervezeti egységeként működik. A Zeneművészeti Kar első professzorai elsősorban az orosz iskola olyan kiemelkedő művészei voltak, mint Szergej Timakin, Marina Jashvili, míg az intézmény első rektora Rudolf Bruči zeneszerző, az európai kortárs zene egyik kiemelkedő alakja. A jelenleg oktató tanári gárda alapvetően az ő tanítványaikból nőtte ki magát.

Újvidéken az alábbi tanszékek oktatási programjaiból választatnak az érdeklődők:

 • Magánének
 • Népzene
 • Zenetörténet
 • Vonós hangszerek
 • Fúvós- és ütőhangszerek
 • Orgona
 • Hárfa
 • Gitár
 • Zongora
 • Zeneszerzés
 • Zenepedagógia

 

A képzési paletta kiegészül természetesen a kamarazenével és a zenekari játékkal. Mindemellett az intézmény számos fellépési lehetőséget biztosít az itt tanuló diákoknak a város különböző termeiben rendezett tanszaki koncertjeivel és saját Művészeti Fesztiváljával.

A Zeneművészeti Kar két műemléképületben működik. Tantermeket alakítottak ki a Duna partján magasló 1700-as évekből származó péterváradi vár és erődítmény egyik épületéből. A másik épület a történelmi belvárosban található 18. századi műemléképület, mely korábban pravoszláv kolostor volt.

További információ

 

Kedvező áron bérelhetők kisebb belvárosi lakások, illetve a 2015 szeptemberében átadott, a belvárostól kissé távolabb eső Európa Kollégium is kiváló lakhatási megoldás.

Bővebb információ a kollégiumról

 

Közel 500 ezer fős lakosságával a Balkán kapujaként is emlegetett Újvidék Szerbia második legnagyobb városa, míg 7 féle itt élő nemzetiségével a multikulturalitás egyik szimbóluma. A lakosok kedvesek, vidámak, és alapvetően balkán-mediterrán mentalitásúak. A történelmi látványosságok mellett külön ízt adnak a városnak a piacok, a hangulatos éttermek és bárak, rostonsült-kioszkok.

 

Tbiliszi Zeneakadémia (J. Sarajishvili Tbilisi State Conservatoire)

Az intézmény 2017-ben ünnepelte 100 éves évfordulóját, gazdag hagyományokra építve tanít. Grúzia egyetlen zenei felsőoktatási intézménye, egyetemi rangban, doktori iskolával.

Létszámban körülbelül a fele a budapesti Zeneakadémiának, de ugyanúgy minden szakot lefednek, és erős kamarazenei kultúrával rendelkeznek. Kiemelkedő zongorakísérők segítik a főtárgytanárok munkáját.

Különösen erősek magánének/opera, karvezetés, zenetudomány, zeneszerzés, zongora, vonós szakirányokon.  BA képzésük 4, a MA képzésük 2 éves.

 

Érdekességek:

 • operaképzésük párhuzamosan fut az énekes képzéssel, ugyanazokkal a hallgatókkal, de külön tanári és korrepetitori gárdával. 17 operához van korábban elkészült jelmezük és díszletük, az adott év hangjaihoz igazítva választják ki a félévi vizsgákhoz az anyagot. Külön vizsgákat szerveznek azoknak, akik nem férnek bele 1-1 produkcióba. Teljes operákat, ill. keresztmetszeteket adnak elő. A  Sinfonia Varsovia karmestereként ismert George Tchitchinadze az Opera Preparation Dept. vezetője, ő tartja az órákat. A tanszéknek külön emelete van, ahol a leendő előadási helyszínnel (Nagyterem) mindenben megegyező színpadon korlátlanul próbálhatnak, majd az előadás előtt kapnak 2 hetet próbálni a Nagyteremben. Zenekart félévente 2-2 hónapra bérelnek, emellett évente 4 fizetett fő jön az Operaházból, hogy az órákon együtt énekeljen a hallgatókkal.  A vezető karmesteren kívül 8 korrepetitor és 2 rendező segíti a tanszéket. Az ének tanszéken 8 főtárgytanár van, vezetőjük Gugushvili professzor.
   
 • a karvezetés oktatást szolgálja külön egy Bachelor ill. egy Master kórus, melyben a karvezetés szakos hallgatókon felül fizetett külsősök (főleg alumnik) is vannak, ők közreműködnek az órákon.
   
 • kamaraórákra is hívnak fizetett külsős, már tapasztalt zenészeket, különösen duókhoz, így egy hallgató kap  egy képzett zenész partnert a kamaraórák erejéig.
   
 • zeneszerzés képzésük alapvetően a hagyományos képzésre teszi a hangsúlyt, de van elektroakusztikus irányuk is. Norvég segítséggel újították fel a stúdiójukat. A film/színház vonal szabadon választható tárgyként vehető fel.
   
 • UNESCO támogatással működik egy (etno)muzikológiai kutatórészleg

 

A képzés nyelve grúz, az idősebb professzorok bármikor átváltanak oroszra vagy németre, a fiatalabb generáció mind beszél angolul. A külföldi hallgatók mind angolul kapják a képzést (jelenleg 25-en vannak), kiemelt egyéni figyelmet kapnak. A hallgatók barátságosak, nyitottak, mindenki beszél angolul, az egész egyetemen nagyon jó a hangulat.

Az épület a belvárosban található a fő sugárút mögötti utcában, könnyen megközelíthető. Két publikus koncerttermet üzemeltetnek. 

Infrastrukturálisan rendben vannak, vannak gyakorlótermeik, sok tanterem, zenekari ill. kamarazenei próba- és koncertterem, kényelmes irodák, de nincs hangszigetelés a tantermekben, és a zongorák sajnos elég régiek.

Könyvtáruk még nem digitalizált, ennek fejlesztése az egyik kiemelt céljuk, van egy kis múzeumuk is (ahol Rahmanyinov Bechstein koncertzongorája is ki van állítva, szoktak rajta koncerteket adni).

Van az épület pincéjében egy menza, helyben főznek, nagy a választék, finomak az ízek, és nagyon olcsó (11-18-ig van nyitva). Általában Grúziában jóval alacsonyabbak az árak, mint Magyarországon. Kollégiumuk nincs, de a nemzetközi osztály segít szállást találni. Tbiliszi nagyszerű város, fantasztikus óvárossal, és modern építészettel.

További részletek

 

Nagy elődök

Mottó

Virtuális túra


Kodály intézet

Liszt Múzeum

Könyvtár